DEZE VIJF KLEUREN ZIE JE IN BIJNA IEDER SCANDINAVISCH INTERIEUR

De meeste mensen denken dat een Scandinavisch interieur enkel uit wit, wit en nog meer wit bestaat. Dit klopt deels. De Scandinaviërs staan erom bekend dat ze gek zijn op lichte kleuren en heel goed een all white interieur kunnen samenstellen. Toch bestaat het kleurenpalet vaak niet enkel uit wit. Het geheim van een Scandinavisch interieur is dus ook niet dat ze enkel wit gebruiken. Nee, het geheim is juist dat ze bewust kiezen om bepaalde kleuren wel op een minimale manier te gebruiken.

Leer en hout

Dat de Scandinaviërs zich laten inspireren door de natuur, blijkt maar weer uit deze keuze. De warme tinten van hout en leer komen veelvoudig terug in het interieur. Let wel op: hier is kwaliteit heel erg belangrijk. De Scandinaviërs investeren in mooie items die met de jaren alleen maar mooier worden. Denk bijvoorbeeld aan een mooie statement-fauteuil met leren zitting. Met de juiste kwaliteit wordt deze alleen maar mooier naarmate de jaren verstrijken. Hetzelfde geldt voor hout. Ga dus voor mooie items in een goede kwaliteit.

Laat je inspireren door de natuur

Je zult in Noorwegen of Zweden niet snel een interieur tegenkomen waar veel felle kleuren in terug te vinden zijn. De Scandinaviërs halen liever hun inspiratie uit de natuur. Met name de zachte, neutrale kleuren. Dit maakt het maken van kleurenpaletten ook een stuk makkelijker. Bij de kleuren uit de natuur, combineer je de kleuren uit de natuur. Denk bijvoorbeeld aan zachtgroen gecombineerd met hout.

Groen met planten

Je zult geen Scandinavisch interieur terugvinden zonder planten erin. De populaire steden in Scandinavië zijn gevuld met conceptstores vol met planten, in bijna alle etalages zijn er wel planten terug te vinden en natuurlijk staan de huizen er vol mee. Soms vergeet je het een beetje, maar planten voegen een hoop kleur toe aan een ruimte. In Scandinavië kiezen ze niet alleen voor groene planten. Ze gebruiken kamerplanten ook regelmatig om een unieke kleur aan de kamer toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan de populaire stippenplant, deze heeft een kenmerkende paarsachtige kleur.

Amber

Deze kenmerkende kleur verwacht je in eerste instantie niet per se in het interieur. Toch staan veel Scandinavische huizen er vol mee. De kleur voegt warmte toe aan een ruimte en is goed te combineren omdat ‘ie heel neutraal is. Persoonlijk ben ik fan van de combinatie zwart met amber, maar ook wit, grijs en houtskool-kleur doen het goed met amber! Hoe meer je de kleur gebruikt, hoe makkelijker ‘ie te combineren is.

Ton sur ton

Teveel kleuren zorgen voor een onrustig effect. Precies dat is wat de Scandinaviërs proberen te vermijden. Daarom kiezen zij over het algemeen voor een accentkleur die zij in verschillende tinten laten terugkomen. Zij maken als het ware laagjes met de verschillende kleuren. Let er wel op dat dit ook weer een neutrale kleur is, bijvoorbeeld blauw of groen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *