Helemaal hip dit voorjaar is de terracotta roze trend. Deze warme kleur kan gebruikt worden in alle ruimtes in huis: de woonkamer, slaapkamer, babykamer en zelfs de badkamer!

De warme terracotta kleuren worden in het nieuwe interieur toegepast met de ton-sur-ton methode; van baksteenbruin tot vurige roodtinten. Bij het verven van de muren is een grovere structuur en met gestucte vegen de beste manier om de uitstraling van een buitenmuur te creëren. De Afrikaanse dessins en franjes zitten verwerkt in de handgemaakte (wand)kleden. Planten en cactussen zetten we op verschillende hoogtes op houten tafels. Zitmeubelen zijn een mix van ambachtelijk gemaakte houten meubels en designklassiekers. Primitieve kunst naast fotokunst met afbeeldingen van rock- en popsterren uit de jaren zeventig. Alles draait om gezelligheid en comfort. Daar speelt licht ook een grote rol bij – en dan niet alleen lampen. Gebruik juist het licht van buiten om een warme sfeer te creëren.

Voor het juiste trendgevoel voegen we aan al die warme steenrode tinten de trendkleur blauw toe. Dit is de verkoelende factor en de frisse kers op de taart voor de sfeerbeleving. Zelfs als je gewoon van witte muren houdt kan je deze trend toepassen. Maak gebruik van accessoires in de kleuren terra rood of kobalt blauw zoals raamdecoratie, kaarsen, sierkussens of eetkamerstoelen. Met een abstract kunstwerk breng je het totale kleurenpalet bij elkaar.

Op de Milan Design Week in 2018 zagen we nog nooit zoveel moois met terracotta. Juist de jonge, aanstormende ontwerpers omarmen de waarde van oude ambachten zoals pottenbakken en presenteren design dat eigenlijk alle tijdzones en stijlen ontstijgt. Duurzaamheid voorop! Want we willen niet steeds meer en meer, maar juist minder en iets dat lang meegaat en altijd mooi blijft. Op deze manier redden we niet alleen de planeet, maar ook onszelf.

Er is een hoop aandacht voor terrazzo in dit trendsignalement. Dit is composietmateriaal waarin het steengruis van de marmer- en andere natuursteenproductie verwerkt zit. Tevens zien we steeds meer dat terrazzo ook gemaakt wordt met gerecycled plastic, glas of ander organisch afval. Vanuit een eco-vriendelijke oplossing is terrazzo opnieuw populair geworden als dessin. Met het spikkeleffect en de speelse mix van kleuren krijg je snel de patiosfeer van een Mexicaanse haciënda.

Evenals terrazzo zijn ook tegels met een etnisch folklore motief bezig met een comeback. De mix van een terracotta muur en een tegelwand met kleine, handgemaakte, blauwe tegeltjes werkt goed. Een detail, maar heel belangrijk als stylingtip is om de tegels door te laten lopen op de vloer, en de terracotta wandafwerking door te laten lopen op het plafond. Op deze manier pas je een architectonische truc toe waarbij het gebruikelijke patroon doorbroken wordt. 

×