2020: WELKE TRENDS GAAN WE ZIEN?

Het is nog lang geen 2020, maar het begint bij de meesten toch al wel te kriebelen: wat zijn nou de interieurtrends voor volgend jaar? Net als elk jaar, zien we in 2020 eigenlijk heel veel leuks en goeds. Bepaalde trends die we de afgelopen jaren hebben zien groeien, zetten in 2020 nog verder door. Daarnaast zijn er ook absoluut een aantal verrassende, nieuwe ontwikkelingen waar wij al erg enthousiast van werden. Deze hebben vooral te maken met bewust en zuinig omgaan met de natuur.

Duurzaam en milieubewust

Duurzaamheid was het afgelopen jaar al een belangrijk thema in de interieurwereld. De verwachting is dat deze trend alleen maar zal gaan groeien. Steeds meer mensen willen weten hoe en waar producten worden geproduceerd, en er wordt zelfs gekeken naar de waarden waar het bedrijf achter staat. Zo zijn er ook heel veel mensen tegen massaproductie en voor ambacht en handwerk. Veel bedrijven spelen hierop in en worden transparanter richting de consument. 

Veel innovatieve bedrijven en jonge ontwerpers experimenteren al met het gebruik van overgebleven materialen, het hergebruik van wat anderen als afval beschouwen en het creëren van innovatieve materialen en trends. Het gebruik van natuurlijke materialen zoals zeegras, bamboe of maïs heeft al een sterke niche en invloed op de productie van moderne meubelelementen en decoraties.

Klein en hybride wonen

Doordat steeds meer mensen in de stad gaan wonen, worden er steeds meer kleine appartementen gerealiseerd – over het algemeen gezien nog geen 50 vierkante meter. Hierdoor krijgen ook architecten steeds vaker te maken met de uitdaging om heel effectief om te gaan met de beperkte ruimte. Een van de nieuwe interieurtrends, hybride wonen, is ook steeds meer in opkomst om die reden. De traditionele scheiding van gemeenschappelijke ruimtes werkt niet langer voor moderne woningen. De ontwerpers krijgen een interessante uitdaging om gezamenlijk en privé te combineren binnen dezelfde ruimte.

Waar het in de stad steeds drukker begint te worden, zien we ook dat er mensen uit de stad vluchten. Vaak zijn zij op zoek naar rust en minimalisme. Tiny houses waren al een trend, en de komende jaren zullen we het terug blijven zien.

Natuurlijke kleuren en materialen

Het duurzaam en milieubewust wonen heeft zéker ook effect op de kleuren en materialen in een interieur. Hout en marmer blijven populaire materialen, maar in het komende seizoen zullen rijke texturen nóg belangrijker zijn. Denk hierbij aan fluwelen meubelstoffen, hennepgordijnen, kurkwanden, multiplex, riet en jute. Mensen voegen deze natuurlijke elementen toe in hun interieur om op die manier meer bewust te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *