Zo kies je de juiste kleur voor je interieur

Meestal kiezen we een kleur op de muur omdat we hem mooi vinden, maar wist je dat elke specifieke kleur gekoppeld is aan een bepaalde energie en emotie? Het is dus heel goed om na te denken over een bepaald doel van een ruimte. Op deze manier kun je je kleur daar heel gemakkelijk bij kiezen!

Allereerst is het belangrijk om te weten dat er warme en koele kleuren bestaan. Bij warme kleuren heb ik het vooral over rood-, oranje-, geel- en beigetinten. Bij koele kleuren denk ik vooral aan groen-, blauw- en grijstinten. Bedenk even de kleurencirkel: de warme kleuren liggen tegenovergesteld van de koele kleuren.

In tegenstelling tot warme kleuren, die je emoties stimuleren, gevel koele kleuren juist rust. Koele kleuren staan erom bekend dat ze een kalmerende werking hebben én je concentratie verbeteren. Als je oplet zul je zien dat bars en restaurants vaak voor warme kleuren kiezen, terwijl op werkplekken en slaapkamers veelal koele kleuren gebruikt worden. Maar welke koele kleur kies je dan voor je werkplek of slaapkamer?

Blauw

De eerste kleur waar ik bij een koele kleur aan denk is blauw. Blauw is de kleur van rust, ontspanning en balans. Als de tegenovergestelde van de kleur rood helpt blauw de bloeddruk te verlagen en stimuleert het het gevoel van veiligheid en vertrouwen. Blauw is de kleur van de lucht en de oceaan; ofwel de kleur van de plekken die symbolisch staan voor ontspanning, rust en vrijheid.

Groen

Momenteel zien we deze kleur erg veel terug in interieurs. Groen staat voor natuurlijk (en dus ook van de Urban Jungle trend). Ook is het de kleur van hoop en genezing. Deze kleur zorgt voor een verbinding met elkaar en de wereld om ons heen en geeft energie. Een groen interieur werkt rustgevend en vermindert stress.

Paars

Paars ligt op de kleurencirkel precies tussen blauw en rood in. Het is daarom ook wel een hybride kleur. Afhankelijk van de gekozen paarstint wordt hij beschouwd als een warme of koele kleur. Lavendelpaars is een goed voorbeeld van een uitermate rustgevende kleur. Daarnaast stimuleert deze tint je creativiteit en helpt bij het verkrijgen van overzicht.

De meesten van ons zullen echter een interieur hebben met wat meer neutrale tinten, of bijvoorbeeld een zwart/wit interieur. Ook hierin kun je warme en koele tinten herkennen. Denk bijvoorbeeld aan grijstinten (koel) of meer beige- en bruintinten (warm). Ook wit is een koele kleur en zwart dan weer een warme kleur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *