Hoelang gaan droogbloemen mee?

Hoelang kan ik mijn droogbloemen bewaren?

Droogbloemen gaan ongeveer 6 maanden tot 1 jaar mee. Even ter vergelijking: een boeket met verse bloemen blijft gemiddeld 10 tot 14 dagen goed. Ik zeg vaak dat je het droogboeket waarschijnlijk eerder zat bent, dan dat de droogbloemen niet meer goed zijn. Droogboeketten zijn een mooi, erg voordelig en vooral duurzaam alternatief voor een vaas verse bloemen. Droogbloemen zijn ook perfect als je geen groene vingers hebt, je hoeft je boeket namelijk geen water te geven.

Hoelang je droogbloemen kunt bewaren, is afhankelijk van onderstaande factoren:

  • Wat voor droogbloemen zijn het?
  • Waar heb je de droogbloemen staan?
  • Wat doe je eraan om je droogbloemen mooi te houden?
  • Houdbaarheid per bloemsoort
  • Houdbaarheid gedroogde bloemen

Houdbaarheid van fragiele droogbloemen

Droogbloemen zoals gedroogde rozen en ridderspoor hebben een levensduur van ongeveer 6 maanden, hierna heb je kans dat de blaadjes uit gaan vallen. Als je de droogbloemen op een droge plek bewaart, waarbij de bloemen niet direct worden blootgesteld aan zonlicht, kan dit oplopen tot 1 jaar. Omdat droogboeketten zo lang houdbaar zijn, en daarnaast ook gemakkelijk zijn in onderhoud, worden ze ook vaak in restaurants, winkels en bedrijfsruimtes als decoratie gebruikt.

Houdbaarheid van houtige droogbloemen

In het geval van houtige droogdecoratie als tarwe, lavendel, takken en gedroogde papaver kan de houdbaarheid tot wel 3 jaar oplopen. Doordat het houtige soorten zijn, zijn ze steviger, waardoor ze langer goed blijven.

Houdbaarheid van droogbloemen verlengen

Als je je droogbloemen zo lang mogelijk mooi wil houden, biedt haarlak een uitkomst. Als je dit op je boeket spuit, voorkom je dat de bladeren of bloemen uit gaan vallen. Ook worden de bloemen er een stuk minder breekbaar van en blijven de uitgekomen knopjes beter in vorm. Als je de droogbloemen net hebt gekocht, is het handig om ze in het begin elke drie dagen even in te spuiten met haarlak.