Kleurtemperatuur en kleurweergave

Wat is kleurtemperatuur?

Door middel van kleurtemperatuur wordt aangegeven welke kleur een lichtbron heeft. Dit wordt gemeten in Kelvin, en aangeduid met 'K'. Ondanks dat er speciale verlichtingskleuren zijn, zijn de meeste lampen qua lichtkleur wit. Hier zit echter veel variatie in, van zeer warm wit, tot aan daglicht. Hoe lager het aantal Kelvin, hoe warmer de lichtkleur is. Hoe hoger het aantal Kelvin, hoe koeler de lichtkleur is. 

Heeft LED-verlichting een koele kleur?

Toen LED-verlichting voor het eerst op de markt kwam, had deze over het algemeen een wat koelere kleur. Dit was te vergelijken met een kleurtemperatuur van ongeveer 4000 Kelvin. Tegenwoordig zijn er veel meer mogelijkheden wat betreft de kleurtemperatuur van LED lampen. Zo is er sfeerverlichting met zeer warm wit licht (1700 - 2700 Kelvin) of warm wit licht (3000 Kelvin). Ook bestaan er tegenwoordig LED daglichtlampen (6500 Kelvin). Deze worden doorgaans gebruikt voor hele andere doeleinden.

Welke kleurtemperatuur moet ik kiezen?

De kleurtemperatuur hangt af van verschillende factoren. In wat voor ruimte wil je de verlichting plaatsen, en wat is het belangrijkste doel dat je met de verlichting wil bereiken? Onderstaand heb ik de belangrijkste informatie per kleurtemperatuur voor je op een rijtje gezet.

Extra warm wit licht: 1700 - 2700 Kelvin

LED verlichting in de kleur 'extra warm wit' verhoogt de sfeer en wordt vooral toegepast op plekken waar gezelligheid een belangrijke rol speelt. In huis zijn dat bijvoorbeeld de woonkamer en slaapkamer. Buitenshuis praat je dan bijvoorbeeld over een restaurant, theater, hotel of kroeg. 

Warm wit licht: 3000 Kelvin

Ook warm wit licht staat bekend om zijn uitnodigende karakter. Echter wordt de verlichting met een kleurtemperatuur van 3000 Kelvin vooral gebruikt voor algemene ruimtes, zoals ontvangstruimtes, balies, foyers, kleedkamers, wachtkamers, hallen, trappenhuizen of gangen. 

Koel wit licht: 4000 Kelvin

Koel wit licht is frisser en neutraler, zonder dat er daarbij sprake is van (te) kil licht. Met deze kleurtemperatuur zorgt je ervoor dat mensen alert en gefocust blijven. Deze kleurtemperatuur wordt vooral toegepast in klaslokalen en kantoorruimtes. 

Daglicht: 6500 Kelvin

LED verlichting met een kleurtemperatuur van 6500 Kelvin wordt vooral gebruikt voor specifieke situaties en sectoren. Hierbij is met name de aanwezigheid van genoeg (natuurlijk) daglicht in de desbetreffende ruimte cruciaal. Dit is nodig om de werkzaamheden zo goed en secuur mogelijk uit te kunnen voeren. Voorbeelden van waar deze kleurtemperatuur veelal wordt toegepast zijn operatiekamers, behandelkamers, laboratoria, drukkerijen of werkplaatsen.

Hoe kies ik de juiste kleurweergave?

De kleurweergave (CRI, Color Rendering Index) geeft aan hoe 'kleurecht' een lichtbron de kleur weergeeft. Hoe hoger de waarde is, hoe beter de kleurweergave. De CRI staat los van de kleurtemperatuur. Een lamp met een hoge CRI (90 - 99) geeft de kleuren hetzelfde weer als bij natuurlijk daglicht het geval is. Als de CRI-waarde lager is dan 70, wijkt de zichtbare kleur af van de natuurlijke kleur.