Welke soorten kaarsen zijn er?

Waxinelichten / theelichten

Deze kleine kaarsen kent iedereen wel: de kleine kaarsjes in een aluminium cupje. Waxinelichtjes worden ook wel theelichten genoemd, omdat ze vroeger gebruikt werden om de thee warm te houden. Waxinelichtjes hebben een hoogte van 1 tot 2,5 centimeter en branden 4 tot 8 uur.

Bekijk hier onze selectie theelichten.

Drijfkaarsen

Drijfkaarsen worden ook wel gezien als de meest decoratieve kaarsen. Deze kaarsen branden tot wel 9 uur en geven een luxe, maar toch gezellige uitstraling.

Huishoudkaarsen / dinerkaarsen

Dinerkaarsen zijn één van de oudste kaarsensoorten ter wereld. Het zijn lange, dunne kaarsen, en worden vaak gebruikt in kandelaars tijdens een diner. 

LED-kaarsen

Led kaarsen zijn voorzien van led verlichting, en dus niet van een echte vlam. Dit terwijl de 'neppe' kaarsen in veel gevallen niet eens van de echte te onderscheiden zijn, zo geloofwaardig is de uitstraling. Bovendien wordt er bij het maken van led kaarsen vaak gekozen om was te gebruiken, zodat ze ook aanvoelen als traditionele kaarsen.

Stompkaarsen

Stompkaarsen hebben een stevige, robuuste uitstraling. Doordat ze breder zijn dan dinerkaarsen, hebben ze ook veel meer branduren. Daarnaast staan ze steviger, waardoor een kandelaar niet nodig is. Deze kaarsen zijn in allerlei verschillende soorten, maten en kleuren verkrijgbaar. 

Bolkaarsen

De naam zegt het al: kaarsen die eruitzien als een rustieke, ronde bol. Deze soort kaarsen zijn verkrijgbaar in een diameter van 80 mm, 100 mm en 145 mm.

Geurkaarsen

Bij geurkaarsen zitten er in de was kleine geurdeeltjes verwerkt. Zodra je de kaars aansteekt komen deze deeltjes vrij en verspreiden een heerlijke geur door je huis. Er zijn heel veel verschillende geuren op de markt, denk hierbij aan vanille, dennen, sandalwood, en nog veel meer. Eén van de bekendste geurkaarsen is de citronella geurkaars. Deze wordt ook veelvuldig buiten gebruikt, omdat de geur muggen op afstand houdt. 

Graflichten

Grafkaarsen zijn herdenkingskaarsen met een grote symbolische waarde. De kaarsen worden bij een graf gezet en zijn zo gemaakt dat ze langere tijd in de buitenlucht kunnen branden. Grafkaarsen worden gebrand om het verlies van een dierbare te verwerken en de overledene te eren. De kaarsen zijn verkrijgbaar in rood en wit, zijn voorzien van een kunststof omhulsel en een deksel met gaten erin voor de zuurstoftoevoer naar de vlam.