Hoe kun je sierkussens met elkaar combineren?

Sierkussens zijn een handige manier om persoonlijkheid en warmte toe te voegen in huis. Ze geven je interieur een knusse uitstraling en zorgen voor extra comfort in de zithoek, maar hoe kun je sierkussens het beste combineren? Wij geven je handige tips & tricks waarmee je direct zelf aan de slag kunt!

Kies een kleurenpalet

Voordat je begint met kussens uitzoeken, is het van belang dat je een kleurenpalet hebt uitgezocht. In huis wordt vaak de 60-30-10 regel gebruikt: hierbij kies je drie kleuren die bij elkaar passen en samen voor meer balans zorgen. De eerste kleur neemt 60% van de ruimte in beslag, de tweede kleur 30% en de derde kleur is een accentkleur, die je voor slechts 10% gebruikt. Door het gebruik van een kleurenschema zorg je voor een gevoel van eenheid in de ruimte.

Combineer verschillende patronen

Het combineren van diverse patronen zorgt voor diepte en dynamiek in je interieur. Mix bijvoorbeeld eens een gestreept sierkussen en een sierkussen met bloemenprint voor een speelse uitstraling. Hou er hierbij wel rekening mee dat er een element is wat de sierkussens verbindt, zoals een kleur of textuur. Durf te experimenteren met verschillende stijlen, maar hou het geheel wel in balans.

Goround Interior | Sierkussens op een bamboe daybed | Conceptstore Sisalla

Gebruik verschillende vormen en afmetingen

Sierkussens zijn verkrijgbaar in verschillende maten en vormen, van vierkant tot rechthoekig en rond. Combineer verschillende afmetingen met elkaar voor een dynamische uitstraling. Een groter kussen zal de aandacht trekken, terwijl kleinere sierkussens kunnen worden gebruikt als visueel accent. Het is hierbij wel belangrijk om in de gaten te houden dat de afmetingen van de kussens in verhouding zijn tot de afmetingen van je meubels.

Texturen en materialen

Naast kleuren en patronen, spelen texturen en materialen ook een hele belangrijke rol bij het combineren van sierkussens. Durf ook hier eens te kiezen voor een contrast: kies bijvoorbeeld eens voor een sierkussen van wol, in combinatie met een zijden sierkussen. Mix & match verschillende texturen voor een interessante, tactiele ervaring die bijdraagt aan de gezelligheid van de ruimte.

Een bijzonder accent

Een groot of bijzonder sierkussen kan dienen als de eyecatcher op jouw bank. Kies een kussen met een opvallend ontwerp, een contrasterende kleur of een unieke textuur om de aandacht te trekken. Plaats de andere kussens rondom dit sierkussen, waarbij je rekening houdt met bovenstaande tips als het gaat om kleur, materiaal, patroon & textuur.

Het combineren van sierkussens is in sommige gevallen iets wat tijd kost: je hoeft niet alle kussens in één keer aan te schaffen. Met deze tips kun je in elk geval wel een begin maken met een fijne zithoek die jouw persoonlijke smaak weerspiegelt. Wees niet bang om te experimenteren en je creativiteit de vrije loop te laten: het belangrijkste in je interieur is immers dat jij je er thuis voelt!