Slimme verlichting

Wat is slimme verlichting?

Met slimme verlichting zorg je ervoor dat je op afstand met je smartphone of tablet je binnen- of buitenverlichting kunt besturen door middel van een app. Het wordt ook wel smart verlichting genoemd. De besturing van je slimme lampen gebeurt via WiFi en een bridge. Met deze methode is het mogelijk om kleuren en tijdschema's in te stellen, zodat je in en rondom je huis altijd de gewenste kleur en sfeer hebt.

Welke soorten slimme verlichting zijn er?

Slimme lampen

Slimme lampen zijn op zichzelf staande lampen die je in een bestaande fitting kunt draaien, deze staan continu in verbinding met elkaar en met je smartphone, zowel met als zonder een hub. De slimme lampen kunnen op afstand bediend, gedimd en in de meeste gevallen ook in de gewenste kleur gezet worden. De slimme lampen zijn verkrijgbaar in de meest voorkomende fittingen, E27 is de meest gangbare fitting voor slimme lampen. De slimme lampen zijn te bedienen via de wandschakelaar, bijbehorende accessoires of de bijbehorende app.

Tegenwoordig worden led-strips ook veel in het interieur gebruikt. De led-strips worden aangesloten via een adapter in het stopcontact. Dankzij deze adapter is er ook verbinding met de andere slimme lampen, de hub en de smartphone mogelijk.

Slimme fittingen

Er bestaan ook slimme fittingen. Hier kan een 'domme lamp' in gedraaid worden, terwijl de lamp wel op afstand aan- of uitgeschakeld kan worden. In sommige gevallen is de lamp ook op afstand dimbaar. De slimme fittingen zijn te bedienen via de wandschakelaar, bijbehorende accessoires of de bijbehorende app.

Inbouwontvangers

Wanneer je niks aan je lampen wil veranderen dan zijn draadloze inbouwontvangers een optie. Deze plaats je achter de wandschakelaar of in het plafond, en reageren op het signaal dat je vanuit je smartphone verstuurt. De gekoppelde verlichting is te bedienen via de wandschakelaar, bijbehorende (draadloze) accessoires of de bijbehorende app.

Slimme stekkers

Een slimme stekker zet je tussen de stekker van je lamp en het stopcontact in. De slimme stekker is dus alleen geschikt voor lampen die via een stekker met het stopcontact verbonden worden. Met de slimme stekker is het alleen mogelijk om de lampen op afstand aan en uit te zetten, op afstand dimmen is met een slimme stekker niet mogelijk. De slimme stekker is te bedienen via de schakelaar van de lamp zelf of op afstand via de bijbehorende app.

Wat is Philips Hue verlichting?

Philips Hue is een goed voorbeeld van een verlichtingssysteem wat op afstand bedienbaar is. Alle lampen uit de Hue collectie kun je bedienen vanaf je smartphone. Je kunt de lampen aan- en uitzetten, de kleur aanpassen, routines instellen en de lampen dimmen.

Voor het Philips Hue systeem heb je een router met een vrije UTP poort nodig, een stabiele WiFi verbinding, een Hue bridge en een aantal slimme lampen uit de Philips Hue collectie. 

Doordat de Philips Hue bridge draadloos contact maakt met alle lampen en accessoires via Zigbee, is er geen probleem als het WiFi-bereik tot de lamp niet toereikend is. Een WiFi-verbinding is alleen noodzakelijk om met je smartphone de slimme lampen te kunnen bedienen. Je smartphone is via WiFi verbonden met de router, de router is bedraad verbonden aan de Hue Bridge en de Hue Bridge maakt via Zigbee contact met de slimme lampen. Het bereik van Zigbee is ongeveer 10 meter, maar elke Philips Hue lamp pakt de verbinding op en deelt deze vervolgens opnieuw uit. Op deze manier is het ook mogelijk om Philips Hue te installeren over langere afstanden.

Welke verlichting werkt met Google Home?

Philips Hue lampen

De bekendste slimme lampen zijn van Philips Hue, deze zijn via het Hue systeem ook te koppelen aan Google Home.

IKEA TRÅDFRI

IKEA heeft tegenwoordig een complete smart-home lijn, genaamd IKEA TRÅDFRI. Deze slimme lampen hebben een relatief lage prijs, zijn te gebruiken met het systeem van Philips Hue en zijn ook te koppelen aan Google Home.

De slimme lampen van Innr

Welke lampen ook compatibel zijn met Google Home, zijn die van het Nederlandse merk Innr. Innr heeft een uitgebreid assortiment aan mooie slimme verlichting.

Calex Smart Home lampen

Een betaalbaar Nederlands merk dat zich ook richt op Smart Home verlichting is Calex. Alle slimme lampen van Calex hebben een mooie uitstraling en zijn uiteraard te koppelen aan Google Home.

Trust slimme lampen

De slimme lampen van Trust werken samen met het systeem van Google Home. Deze lampen staan tevens bekend als de KlikAanKlikUit lampen.

Yeelight smart lampen

Yeelight heeft een uitgebreid aanbod aan smart home producten, waaronder slimme verlichting. Het merk is onderdeel van het moederbedrijf Xiaomi. Deze lampen zijn te bedienen zonder bridge, omdat alles via WiFi bestuurd kan worden.

Paul Neuhaus smart lampen

De lampen van Paul Neuhaus staan bekend om het eigentijdse design. Hij heeft ook een aantal slimme lampen in zijn assortiment opgenomen die te koppelen zijn met het systeem van Google Home.

Slimme verlichting van Nedis

Nedis Smart Home richt zich niet alleen op slimme lampen, ze hebben een grote collectie met allerlei verschillende producten om jouw huis slim te maken. De lampen van Nedis werken met het Smart Life systeem, welke ook te koppelen is met Google Home.

Hombli WiFi lampen

De lampen van Hombli worden ook gekoppeld via WiFi, waardoor er geen bridge benodigd is. Nadat de lampen gekoppeld zijn aan de app van Hombli kun je ze tevens koppelen aan het systeem van Google.

Nanoleaf Light Panels

Wil je eens iets anders in huis? Dan kun je met de lichtpanelen van Nanoleaf hele bijzondere kunstwerken op je wanden maken! Ook dit systeem werkt met Google Home en is aan te sturen door middel van spraakbediening.