Waarom hebben meubels zo'n lange levertijd?

Niet alle meubelwinkels hebben levertijden van weken of zelfs maanden. Wie naar een gewone winkel gaat, kan de uitgezochte producten vaak meteen meenemen. Bij een speciaalzaak is dit vaak niet mogelijk, dit komt omdat het product in veel meer uitvoeringen beschikbaar is. Het gekozen meubel kan vaak geheel naar wens samengesteld worden, waardoor het speciaal voor jou wordt gemaakt.

Bij de fabrikant

Eerst moet jouw bestelling door het bedrijf doorgegeven worden aan het atelier of de fabrikant. Als de bestelling hier eenmaal is aangekomen, betekent dit niet dat er direct gestart wordt met de productie. Vaak is de fabrikant ook afhankelijk van leveranciers, die bijvoorbeeld bepaalde onderdelen leveren. Als zij die onderdelen niet of onvoldoende hebben, kan er niet gestart worden met de productie. Daarnaast is ook het aantal bestellingen van invloed op de levertijd. Als er één bestelling van een bepaald meubel is, is het natuurlijk niet winstgevend om deze meteen te gaan produceren. De fabrikant wacht in dat geval eerst totdat er meerdere bestellingen van hetzelfde meubel binnen zijn gekomen, zodat de productie rendabel is.

Transport

Als het meubel geproduceerd is, moet het nog geleverd worden. Ook dat kan veel tijd in beslag nemen, omdat veel meubelen in het buitenland worden gemaakt en dus eerst naar Nederland vervoerd moeten worden. Ook voor het transport geldt dat dit rendabel moet zijn, wat inhoudt dat meubels nooit per stuk, maar per partij worden vervoerd.

Levertijd

Dit kan zomaar 8 tot 12 weken in beslag nemen, maar het kan ook voorkomen dat het langer duurt, omdat er bijvoorbeeld sprake is van een zomerstop of een extreem drukke periode. De meubels van Sisällä hebben een levertijd van slechts enkele dagen!